vintage / DIY / streetfashion / redesign

Age Of Enlightenment

1. januar 2015
Sara Fosstvedt er drivkraften i det nyetablerte miljøvennlige og fairtrade merket Age Of Enlightenment og initiativtager til Klimafestivalen som arrangeres i Oslo januar 2015. En dame med både hodet, hjertet og øynene på riktig plass!

Age Of Enlightenment ble etablert for to år siden med en idé om å henvende seg til en målgruppe med beslutningsmakt såsom jurister, økonomer og politikere. Planen var å i samarbeid med nasjonale og internasjonale designere lage skjorter som ble produsert på en så miljøvennlig måte som mulig og samtidig sikre at de som produserte dem fikk en rettferdig lønn og gode arbeidsforhold -noe som på ingen måte er en selvfølge i tekstilindustrien. Sara og hennes samarbeidspartnere har brukt langt over ett år på å undersøke og besøke forskjellige produsenter og leverandører og for 2 måneder siden ble kolleksjonen sluppet på det norske markedet. Kolleksjonen består hovedsaklig av skjorter, men inneholder også andre produkter. Age Of Enlightenment bruker kun økologisk fairtrade bomull og får sydd produktene sine på en fabrikk i Bangalore, India hvor arbeiderne får en ordentlig lønn og har gode arbeidsforhold. Denne måten å produsere på gjør selvfølgelig produktene noe dyrere enn større klesprodusenter, men prisnivået på skjortene er allikevel ikke ekstremt høyt. Sara kan fortelle at mange av fabrikkene hun har vært i kontakt med formidler at de gjerne skulle lagt om måten å produsere på og sørge for at de som faktisk syr tøyet vårt får en anstendig lønn for det, men at ingen av de større produsentene er villige til å betale for det. Så kan man jo stille seg selv spørsmålet; er jeg?

Sara jobbet tidligere i klesbransjen før hun begynte å jobbe med mikrobedrifter i Ghana, hvor hun fikk idéen til Age Of Enlightenment. Selv handler hun kun brukt, hovedsaklig på Fretex.

age of enlightenment

Sara er svært engasjert i spørsmål om miljø menneskers rettigheter og er initiativtager til klimafestivalen som går av stabelen i januar. Festivalen ligger an til å bli Norges største og mest kraftfulle klimamarkering noensinne, med en lang rekke arrangementer over hele landet: Teater, konserter, vitenskapsformidling, konferanser og debatt, klimaskirenn med toppolitikere og mye mer. Målet er å sette klima høyt på dagsorden hos folket, i politikken og i næringsliv: å bevisstgjøre om klimakrisen og løsningene som kan avverge den.


Flere store organisasjoner deltar, f.eks. Naturvernforbundet, Flyktningehjelpen og Nansen Initiative, og en rekke kulturpersonligheter er også med, fra Arve Tellefsen og Knut Nærum til Tommy Tokyo og Jenny Hval. Men dette er et folkelig initiativ. Festivalen er unik også fordi den ene og alene er bygd opp av frivillige og pro bono arbeid.
age of enlightenment
for mer info om Klimafestivalen: http://klimafonen.no/smittende-engasjement/

EN GANG TIL, Thomas

Tilbake