vintage / DIY / streetfashion / redesign

Camp Gamme

4. september 2018
Aleksander Gamme er en av Norges mest allsidige eventyrere. Vi inviterte friluftsentusiasten på telttur – kun med utstyr fra Fretex! Underveis fikk vi hans beste tips om tur, natur og miljø. Og litt til.

Tekst: Maria Stangeland

Foto: Morten Bendiksen

Aleksander Gamme har et utall hårete, ­imponerende og rett og slett ganske besynderlige frilufts­prestasjoner bak seg. Han er en tidligere fallskjermhopper som har besteget en rekke av verdens høyeste fjell, guidet flere krysninger av Grønland og står for verdens lengste soloskitur – uten etterforsyninger – til Sydpolen og tilbake.

Han har også syklet tandemsykkel gjennom Sahara, klatret Trollveggen midtvinters og padlet Mjøsa i et badekar … Vi snakker Reodor Felgen møter Hakke­spettene. På ski. Med andre ord – en mann som vet å bruke naturen for alt den er verdt.

– Hva er det med naturen som tiltrekker deg?

– Det er ikke bare naturen som trekker meg ut, men muligheten for opplevelse og aktivitet. Jeg er ingen villmarking. Det er kjempehyggelig å brygge kaffe og brenne bål, men for meg er det som trekker å klatre i trærne, klatre i fjellet, bevege seg. Naturen er skapt for mestring og opplevelse.

– Husker du den første naturopplevelsen som frelste deg?

– Det er litt sammensatt. Jeg hadde en bror som tok meg med på skiturer i fjellet, og det husker jeg som veldig fine naturopplevelser. Og så var jeg faktisk i ungdoms­heimevernet da jeg ble litt eldre, der det å være ute og lære å mestre teltliv, kulde og vinter var et klassisk moment. Og så hoppet jeg ut av fly i mange år, og det har faktisk også noe med naturopplevelser å gjøre. Det er en fantastisk måte å tilnærme seg naturen på – ovenfra. Det å ta et fly, hoppe og lande på en gård oppe i fjellet og grille helstekt gris, og så gå ned igjen – det er helt rått. Men så sluttet jeg med fallskjerm og bestemte meg for at jeg måtte finne på noe annet. Jeg hadde ikke vært flink til å bruke vinteren på mange år og hadde ingenting av utstyr, men jeg satte av 50 dager til å dra til Finnmark og traske meg gjennom Nord-Norge på ski. Det ble starten på mitt nye liv, der naturen var mitt nye hjem.

– Alle kan ikke sette av 50 dager – hvordan kan man bruke naturen i hverdagen?

– Til folk som gjerne vil, men ender opp med ikke å gjøre noe, så handler det om at du må tillate deg selv å gjøre noe annet enn det du gjør hver dag. Du må bestemme deg for at i dag har jeg lyst til å komme meg ut. Ikke lag noe big deal ut av det, bare gjør det. Like naturlig som at du drar hjem for å begynne å lage middag, så pakker du heller bare nistepakke og ryggsekk og drar ut. Spis ute, brenn bål, grill, bad. Få med dine nærmeste.

Og så er veldig mye selvforsterkende. Når du først har gjort det, får du en aha-opplevelse. Det krever som regel ikke mange kalorier ekstra å pakke det du må for å komme deg ut. Så trenger du ikke dra så langt at det er krise hvis du har glemt noe. Ingen i verden har det bedre tilrettelagt for naturbasert fritid, så bruk den. Og hva skjedde med ring en venn? Si: «Nå er det lenge siden jeg har vært ute. Er du gira på å sparke meg i rumpa?» Og så kan du være den ressursen for noen andre en annen gang.

Ikke tenk – bare gjør

– Hvis man ikke er en naturens mann eller kvinne, hva trenger man av utstyr?

– Det er ikke utstyret det kommer an på. Det er min største fanesak. Norsk Friluftsliv har gjort en ­undersøkelse hvor det viser seg at noe sånt som 80 prosent av de som ikke kommer seg ut, gjerne skulle vært mer på tur. Årsakene er blant annet at de føler de ikke har det som trengs.

– Så hva gjør man?

– Start vår, sommer eller høst, når det er mindre krevende å være ute. Tilpass tur og opplevelse til det du har, i stedet for å starte med innkjøp. Se hvor lite du trenger for å gå ut og ha en fantastisk dag – og gjerne natt – og ta det derfra. Så finner du kanskje ut at du skal investere i et telt. Så trenger du en sovepose. Men soveposen fra 1984 funker fint på sommeren – jeg har min fremdeles. Kanskje den er enda eldre, for jeg har sikkert arvet den. Skaler opp etter hvert som behovet melder seg. Vi er verdensmestre i å bruke penger på utstyr, og mye av det blir solgt videre, mer eller mindre brukt, så ta en runde på Fretex, finn.no eller lagersalg. Og det er jo lov å låne også. Legg ambisjonene lavt, spesielt hvis du har med barn. Masse belønning, masse tid, masse lek, masse moro og en god bok. Husk at naturen er en ladestasjon.

– Hva har du alltid med deg?

– Jeg er ganske flink til å legge noe ­vindtett i toppen av sekken. Og selv om det er midnattssol på sommerstid, har jeg vanskelig for å dra på tur uten en liten lommelykt. Jeg pleier også å ta med en liten førstehjelpspakke, en helt enkel for akutte sårskader. Stort sett har jeg med kamera. Gode sko betyr også mye. Og alltid et ullsett. Selv om det er sommer. Jeg går nesten bare i ull. Ullsokker har jeg gått i fra jeg var barn. Jeg ble mobbet for at jeg gikk i raggsokker selv i 30 grader. Men det er mye mer komfortabelt, man trenger ikke bytte dem hele tiden, de lukter ikke, og det blir aldri altfor varmt.

– Hva er det rareste du har hatt med?

– Jeg har alltid plukket med mye surr og tull. Som en salmalaks i Trollveggen. På den første turen min hadde jeg med et halvt tonn pensum fra NTNU som lå og ruget ubrukt baki pulken, ved siden av et halvt tonn RSP, fatterns gamle stridsrasjoner fra 60-tallet som jeg fant på loftet hjemme. Jeg hadde også med en gitar da jeg gikk med pulk gjennom Finland. Det var ikke det rareste, men antagelig det teiteste. Jeg var aldri varm nok på fingrene til å spille en eneste strofe, og hvis jeg i ett øyeblikk var varm nok, var gitaren så ustemt som den kunne være, så det var bare tullball hele greia. Ikke kan jeg spille gitar heller.

«Legg ambisjonene lavt, spesielt hvis du har med barn. Masse belønning, masse tid, masse lek, masse moro og en god bok. Husk at naturen er en ladestasjon.»

«Det er ikke utstyret det kommer an på.

Det er min største fanesak.»

Aleksander Gamme

 • Fra Hamar
 • Sivilstatus: Forlovet med Cecilie Skog, to barn, Vilja og Vega
 • Meritter i utvalg: Gjennomførte verdens lengste soloskitur (87 dager, 2275 km). Hoppet i fallskjerm fra farkost med heliumballonger, padlet Mjøsa i badekar, klatret Trollveggen på vinterstid, krysset Las Vegas på langs med pulk.
 • Besteget bla.: Broad Peak, Kilimanjaro, Mt Everest, Shishapangma.
 • Rekonstruerte Birkebeineren anno 1206, Sverige og Finland på tvers, har vært guide – Aconcagua, Grønland, Elbrus. Og veldig mye mer.
 • TV: Drømmeturen (NRK), Oppdrag Nansen (NRK), Ekspedisjon Dronning Maud Land (TV 2) – nominert til Gullruten, Familiefryd (NRK).
 • Ellers: Har 4000 hopp i fallskjerm/BASE, 7 NM-gull og vært på landslaget i fallskjermhopp.
 • Instagram: @aleksandergamme

– Nordmenn er verdens­mestere i å kjøpe utstyr, sier Aleksander Gamme. Mye havner etter hvert hos Fretex.

 • Folk donerer generøst til Fretex, så her finner man mange praktiske skatter.
 • Aleksander Gamme sverger til ull året rundt. På Fretex finner du klær av alle slag – også ull.
 • Alt man kan forestille seg at finnes i noens hjem, finner veien til Fretex.

Visste du at Fretex i Ole Deviksvei 20 i Oslo er Norges største bruktbutikk. Her kan du gå på skattejakt og finne tur- og sports­utstyr, klær, interiør og gaveartikler, møbler, bøker, film og musikk? Du kan følge butikken på Instragram: @fretexoledeviksvei

Aleksanders 8 miljøtips

– Det å være bevisst avtrykket sitt er mye mer naturlig i dag enn for 10–20 år siden. Jeg har reist masse og med min fallskjermbakgrunn har jeg et uutslettelig svart, stygt miljøavtrykk, så jeg føler jeg må ha fokus på å redusere det nå, sier Aleksander Gamme.

1. Med familie reiser man gjerne mer, så tenk enkle, kortreiste opplevelser. Logistikk og flyreiser gleder ingen i familien.

2. Ta et oppgjør med loftet og garasjen – selg eller gi til Fretex. Det er viktigere at utstyret kommer til nytte enn at det ligger og støver ned. Du finner også utrolig mye bra utstyr på Fretex, finn.no og garasjesalg. Sjekk hva du finner der før du kjøper nytt.

3. Test om du faktisk liker en aktivitet før du kjøper utstyr. Det er lov å spørre folk om å få låne så du kan få prøvd før du går til innkjøp.

4. Ta godt vare på tingene dine og reparer dem hvis det er mulig. Jeg er opptatt av at folk skal koste på seg å kjøpe kvalitet hvis man tenker at dette er noe man kommer til å holde på med. En ting er at produktet fungerer til formålet, men et godt friluftsprodukt varer gjerne en mannsalder hvis du tar vare på det.

5. Det er en voksende trend i bransjen at produsentene skjønner at de ikke kan henge etter når det gjelder samfunnsansvar, og de har økt fokus på å tilby service og reparasjon, til og med å låne og leie er mulig. Undersøk både hva produsenter står for og hva de tilbyr.

6. Spesielt når det gjelder klær: Kjøp nøytralt. Den rosa Gore-Tex-jakka varer i 20 år, men det er ikke sikkert du synes den er like knæsj om 10 år. Så når du først bruker mye penger på friluftsbekledning, tenk også på fremtiden.

7. Bruk ull året rundt. Det lukter ikke og trenger dermed ikke å vaskes så ofte, så det sparer miljøet og holder lenge.

8. Plastemballasje – det er det som gjør meg aller mest forbannet om dagen. Jeg er sjeleglad for at plast har kommet på miljøagendaen for alvor. Forsøk å unngå det. Det er ikke så lett, for spesielt matindustrien skal pakke inn alt, men prøv.

Visste du at tennbrikettene som selges hos Fretex lages for hånd av mennesker i Frelsesarmeens rusomsorg. Tennbrikettene gir meningsfylt arbeid til folk som ønsker å job

Fretexmagasinet 2017

Tilbake