vintage / DIY / streetfashion / redesign

Den internasjonale klesbyttedagen 16. april 2016

14. april 2016
Naturvernforbundet arrangerer KLESBYTTEDAG over hele landet førstkommende lørdag. En god mulighet til å kvitte seg med feilkjøp og å få seg noe nytt uten å belaste miljøet eller lommeboken.

Vi kjøper tre ganger så mye klær i dag som vi gjorde for bare 10 år siden. Alt tekstilavfallet dette resulterer i gjør at tekstilindustrien er den industrien i verden som forurenser nest mest, kun slått av oljeindustrien. Vi kan kjøpe organisk og resirkulere for å begrense skadene, men det mest effektive er å begrense innkjøp. Klesbyttedagen er en god mulighet til å få seg nye klær uten å bidra til mer produksjon og helt uten å bruke penger.

Her er Naturvernforbundets generelle tips til miljøbesparelser:

Gjenbruk, miljømerker og reparasjoner er viktige stikkord for deg som vil tenke miljø og etikk når du handler. Klær har en kostnad som ikke står på kassalappen - en kostnad for miljøet, klimaet, arbeidere og til en viss grad din egen helse.

  • Gi opp impulsshopping

Vi drar mer og mer klær inn i huset. Mange plagg blir aldri brukt før de havner hos Fretex eller i søpla. Billige klær gjør det fristende å dra kortet, selv om du ikke er helt sikker på om plagget kommer til å bli brukt.

  • Kjøp brukt eller redesign

Brukte klær finnes overalt. Det finnes etter hvert mange bruktbutikker og designere som pynter på gamle klær. «Third hand», «vintage», «redesign» – kall det hva du vil. Bor du langt unna en bruktbutikk, kan du arrangere byttekveld med venner og familie eller du kan handle på nett.

Har du klær liggende i skapet som du ikke bruker? Hvorfor ikke sy om dine egne klær?  Lurer du på hvordan? Du kan få inspirasjon på Jenny Skavlans blogg. Ikke alle syprosjekter trenger å være ambisiøse: Det å sy i en knapp eller fjerne loen fra en genser kan gi klærne dine lengre levetid.
  • Kjøp kvalitet

Klær har varierende kvalitet. Kjøper du kvalitetsklær er det større sannsynlighet for at du blir fornøyd, og du vil kunne bruke plagget lenger før det må kasseres. Dyre klær er ikke ensbetydende med kvalitet, men klær av en viss kvalitet må man ofte gi litt mer for.

  • Vær merkebevisst

Se etter miljø­ og økologimerker på klærne når du handler. Det finnes en rekke forskjellige merkeordninger.

Svanen, EU-blomsten og GOTS sertifiserer hele produksjonsprosessen. GOTS krever at bomullen er økologisk produsert, mens Svanen og EU-blomsten krever at henholdsvis 10 og 5 prosent av naturfibrene i plaggene kommer fra økologisk produksjon. Fairtrade-merket og mange økologimerker viser at råvareproduksjonen (bomullen) er sertifisert, ikke hele plagget.

  • Unngå fluormiljøgiftimpregnerte allværsklær

Allværsklær - klær som både er vannavstøtende og pustende - er ofte impregnert med fluorholdige stoffer som kan skade miljøet. Det finnes nå noen allværsklær-merker uten fluormiljøgiftimpregnering.

  • Miljøbevisst klesvask

Miljøbelastningen fra klær fortsetter når den er i hus hos deg også. Bruk klærne en dag til, bruk svane- eller NAAF-merket (Norges Astma- og Allergiforbund) vaskemiddel, vask på lavest mulig temperatur, fyll maskinen helt opp og unngå tøymykner er de viktigste rådene.

EN GANG TIL, Thomas

Tilbake