vintage / DIY / streetfashion / redesign

Fra gammel ull til nytt gull

22. oktober 2018
Fretex Redesign har som oppgave å sørge for at gamle ting kan gjenoppstå i fordums prakt – i ny drakt! Følg ullpleddets vei til nytt liv som tøff veske.

Foto: Morten Bendiksen

I hjertet av Fretex sitter det en gruppe ­magikere. De tryller det ubrukelige, skadde, utdaterte og uønskede om til de kuleste ting. Skinn, ull, bomull og bøker velter inn hos Fretex, og ut kommer vesker og pennal, notatblokker og kjøkkenhåndklær, sminkepunger og bokmerker.

Brukt har alltid en sjarm, men det er noe eget når det gamle dukker opp i en annerledes og overraskende form. Stadig nye produkter kommer til i Redesign-sortimentet etter hvert som fantasien utfolder seg, og det siste tilskuddet er den superpopulære pleddvesken.

– Vi har noen uker i året som vi bruker til å tenke nytt og kreativt i et kommersielt perspektiv. Hva funker i dag? Hva vil folk ha? Hva kan vi gjøre med de materialene vi får mye av? sier arbeidsleder for Fretex Redesign, Marianne Vigneau.

Noe Fretex får inn store mengder av er ullpledd. Flotte, slitesterke – ofte kostbare – pledd kommer jevnt og trutt. Redesign har lenge laget varmeflasker av kantene på pleddene, men har lurt på hva de skal gjøre med restene i midten. I fjor vår kom ideen om å lage vesker av overskuddsmaterialet.

– Vi lagde et par prototyper på ullvesker, og så begynte kolleger fra andre avdelinger å komme inn til oss og var over seg av begeistring når de så dem. Da vi så responsen, begynte vi å selge dem i butikk med en gang, og de forsvant som varme hveteboller fra første stund.

Marianne Vigneau er arbeidsleder for Fretex Redesign, avdelingen der de nå har laget langt over 2000 av disse populære veskene av gamle pledd.

Visste du at du kan kjøpe redesignprodukter både i butikk og i nettbutikken?

Fra ullpledd til pleddveske

Pleddene kommer på sorteringsbåndet og plukkes og legges i kassen som skal til Redesign, sammen med blant annet skinnjakker som skal bli vesker, sminke­punger og pennal, og duker som blir kjøkkenhåndklær.

Redesign-gjengen henter selv vogna fra sorteringshallen og tar den med til vaskeriet internt der pleddene gjennomgår en grundig vask.

Når pleddene er vasket og tørket, hentes de opp til Redesign, der de dampes ut med et dampjern. De trekker seg ofte godt sammen i vask og kan dras ut så mye som 10 centimeter hvis man damper dem riktig og legger styrken til. En ganske tung jobb selv med et godt dampjern.

Hvis pleddet har fine kanter brukes de til varmeflasker, da klippes de av først. De har ferdige maler de klipper etter. Dette har de til alle produktene. Folk som jobber hos Redesign er der fra fire uker til to år. Hvis du jobber der en stund, setter det seg naturlig nok etter hvert i hendene, men for de som ikke er der så lenge, er det viktig å ha gode beskrivelser så det er lett å komme inn i jobben. Alle produktene som kommer fra Redesign er skikkelige ting, det skal ikke være gjort på måfå eller øyemål, derfor er det viktig med ordentlig utarbeidede mønstre som gir solide og lekre produkter – hver gang.

Det som skal bli en veske klippes til ett stykke ull, som så brettes i to og sys sammen med maskin. Deretter fester man tråder og sjekker at alt er solid festet, sitter godt og ser pent ut.

Bitene til varmeflasker sendes til avdelingen i Fredrikstad som er spesialisert på å ferdigstille varmeflasker. Vanligvis får man cirka seks varmeflasker og to vesker fra ett pledd, men det kommer selvsagt an på størrelsen på pleddet.

Festing av tråder og siste finish gjøres for hånd.

Deretter velger man bæreremmer i skinn. Det er fem forskjellige farger å velge mellom, noe som gjør at du kan få litt forskjellig look på vesker fra samme pledd. Dessuten har de som velger farger anledning til å sette sitt eget personlige preg på vesken. Hankene kappes fra hele store skinn. De skjæres i riktig lengde, med helt vinkelrette ender – de festes på utsiden av vesken, så det er viktig at det blir pent. Man må også kutte fem centimeter lange skinnbiter til å feste remmen i på innsiden av vesken.

Her kappes skinnremmer til veskene fra hele skinn.

Man må være nøye når man måler opp hullene som skal i remmen, vesken og skinnbiten på innsiden, slik at alle passer i hverandre. Disse hulles så ut.

Deretter velger man farger på nittene – «metalldingsene» som skal gjennom hullene og feste remmene til vesken. De finnes for eksempel i nikkel og antikk, så man kan få forskjellig stil alt etter hva man velger.

Nittene stikkes så gjennom hullene i skinn og veske, og de presses sammen med en svingarm.

Selvfølgelig skal vesken ha en logo – gullmerket som viser at dette er et nytt, originalt Fretex Redesign-produkt.

Når pleddveskene er klare, kvalitetssikres de: Hvis alle sømmer sitter og ser fine ut, alt er rett og logo er på plass, tagges den med Fretex Redesign-lappen.

Voilà! Fra ullpledd til lekker, unik pleddveske i butikk til kr 299. Slik får ditt gamle ullpledd en ny sjanse og et nytt liv hos en ny eier – i en splitter ny og stilig form!

Fretexmagasinet

Tilbake