vintage / DIY / streetfashion / redesign

Gjør et bruktkupp!

12. oktober 2018
Å handle brukt er bra for både miljøet og lommeboken. Ta med deg disse tipsene neste gang du shopper på Fretex.

Tekst og styling: Maria Aarli-Grøndalen
Assistent: Heidi Jacobsen
Foto: Morten Bendiksen
Takk til Hageland i Lillestrøm for utlån av planter
Alle møbler er hentet fra Fretex

Lesekroken

Brukte bøker i stabler kan fungere både som bord og skulpturell dekorasjon. Få ting dufter bedre enn rustikke skinnomslag, men fargerike pocketbøker er også dekorative.

Bilder fra Fretex gir deg dekorasjon som ingen andre har lik. Du trenger ikke engang henge dem opp, visuelt sett fungerer det godt å lene dem mot veggen. Enten på gulvet, for et snev av bohemstil, eller på et møbel om du har barn eller hund.

Tips!

Skjenken fra Fretex er sjefen i dette rigget. Den grønne lenestolen komplementerer fargen i treverket, men da trekket var slitt noen steder, og å trekke om er dyrt, har vi lagt et langhåret saueskinn i stolen. Den svarte puten fant vi også hos Fretex.

Spisestuen

Her var det det røde keramikk­serviset fra Fretex som ble startpunkt.

Klappbordet fra lageret spraymalte vi svart. Stolene ble valgt ut fra samme fargetriangel som på Fretex-teppet.

Om du ikke vil ha alle stolene ulike, kan du velge ut to og to og spre dem på ulike sider av bordet. Pendellampen er også fra Fretex, og hele rommet er kledd inn med planter fra Hageland.

Velkommen til et måltid i det grønne!

Tips!

Arvesølv og grove linservietter fra HM Home hever uttrykket og får det hele til å se eksklusivt ut. Papir­serviettene med botanisk trykk er fra Åhléns.no

Kontoret

Hvor mye bruker du en tradisjonell kontorplass hjemme? Bruker du kjøkkenbordet i stedet? Et 1950-talls sminkebord fra Fretex på soverommet kan godt fungere dersom laptopen din er liten. Er arbeidsplassen din estetisk tiltalende, er det mye mer fristende å jobbe der. Fakta!

Kontorstolen er i en annen stil enn bordet, og det er greit for fargen stemmer. Myk opp rommet med planter og tekstur. Den grønne glassvasen er fra Fretex og har fått grønne blader fra Hageland som pynt. De glatte, blanke formene står i fin kontrast til skittentøykurven, som her har fått ny jobb som potteskjuler.

Tapetet et festet med klyper for anledningen og er fra Liberty/Poesi Interiøragentur. Du kommer langt med en enkel rull, og hvis du fester den provisorisk, kan du raskt skifte den ut, om du blir lei.

Tips!

Det antikke fugleburet er spraymalt med kobbermaling fra Biltema, og har fått selskap av en kunstig bregne. Papegøyen på toppen tilhører stylisten. Begge er kjøpt i den London-baserte nettbutikken Rockett St George.

Stuen

Skal du fylle en tom hybel? Velg ut det største møbelet først. Her startet vi med den oransje skinnsofa i 60-tallsstil og lot den få sette tonen for resten av interiøret.

Du kan godt blande ulike stilarter, men da bør de ha et likt formspråk, og/eller fargepaletten må stemme. Slitte sittemøbler kan kamufleres med saueskinn og puter.

Skap ulike høyder i interiøret for å lede øyet rundt i rommet. Får øyet mange fokuspunkt å jobbe med, tar det tid å ta inn alt. Skjønnhetsskader på møblene, på fint kalt patina, blir mindre merkbart. Og vet du hva? Du slapper mye bedre av i en stue der du ikke behøver å uroe deg for om det kommer rynker i sofatrekket når du synker ned i den.

Det brune rokokkobordet fra Fretex passer i paletten til sofaen, da gjør det ikke noe at stilen er en annen. Ved siden av står et moderne bord i pulverlakkert metall fra Hay. De runde formene komplementerer hverandre, og kontrasten i stil fremhever de ulike materialene i bordene.

Alle interiør har godt av et humoristisk innslag. Utstillingsdukken i yoga-positur fant vi akkurat slik. Den kan få på seg hatt og solbriller når du har fest, den kan spraymales, eller forbli udekorert, slik vi valgte her. Koffertene passer i fargen til sofaen, og liker du å reise er de perfekte både som dekorasjon og inspirasjon til nye turer.

Teppet er også fra Fretex, en rimeligere variant av de populære Ben Ourain-teppene som smykker en høy ­prosentandel av norske interiørblogger. Og grønne planter – jo flere jo bedre. De behøver ikke være ekte om du ikke har grønne fingre.

Tips!

Brukte møbler gir sjel til interiøret ditt – og er ikke dyrere enn at feilkjøp ikke velter budsjettet. Men du vil jo helst unngå feilkjøp, så da gjelder det å planlegge og tenke igjennom hva du trenger.

Tips!

Lamper koster en slikk og ingenting på Fretex. Om de ser gammelmodige ut ved første øyekast, plukk bort skjermene og erstatt lyspærene med glødepærer fra en jernvareforretning. Med like pærer passer de plutselig sammen som en fargerik familie. Ta med en dimmer også, slik at du kan justere lysstyrken. Planter kan godt stå i sine originale potter fra butikken, og trenger ikke kostbare keramikkpotter – med mindre du finner dem brukt til en hyggelig pris.

Soverommet

Det var ingen senger inne da vi gjorde vårt møbelutvalg på Fretex. Vi bygget derfor en seng og sengegavl av Europaller, som vi fant på lageret.

Siden vi brukte linservietter på kjøkkenet, fortsatte vi med linsengetøy fra HM Home for å videreføre stilen. Sengeteppene er også derfra.

Gavlen kledde vi med et linsengeteppe fra Home & Cottage.

Bøker og bilder er fra Fretex, paljettjakken på sengen likeså. Utstillingsdokken er spraymalt med kobbermaling fra Biltema, og sørger for å høyne glamfaktoren. Det kan føles som overkill med en banjokasse som dekorasjon dersom du ikke er musikalsk anlagt. Da kan du sikkert finne noe annet personlig å pynte med som speiler dine egne interesser.

Du vet aldri hva du finner på Fretex!

Tips!

Hvorfor bruke et tradisjonelt nattbord når det finnes så mange fine bord på Fretex? Mal dem dersom de ikke passer inn i paletten, og du behøver ikke matche fra den ene siden av senga til den andre. Matching er oppskrytt. Bruktkjøp er det ikke.

Fretexmagasinet

Tilbake