vintage / DIY / streetfashion / redesign

Gode tips til vintage klær-shopping

4. oktober 2016
Er du blant dem som setter pris på både jakten og gleden over et ordentlig kupp av vintage klær? Om du er en vintage-nybegynner eller ei, så er det greit med noen råd som kan hjelpe deg på veien mot gullet. De får du her.

Det å shoppe vintage er ikke for alle, og er gjerne noe du enten elsker eller noe du kunne vært foruten. Mens noen er drevne og bruker mye tid på å grave seg frem til de spesielle skattene, er det andre som kanskje bare går og titter en sjelden gang. Uansett hvor dreven du er, kan disse tipsene gjøre vintage-shoppingen litt enklere.

Vintage klær å se etter

For mange er det selve jakten som utgjør sjarmen og magien med vintage klær. Bare vær forberedt på at det kan være tidkrevende å finne det perfekte vintage-plagget. Du kan nemlig komme til å feile mange ganger før du treffer blinkskudd. Til gjengjeld blir gleden bare enda større når du snubler over den unike skatten som sitter som støpt.

Vintage klær er ikke produsert på samlebånd, og det finnes gjerne få eksemplarer av hvert plagg. Det er ofte derfor vintage klær som regel består av slitesterke stoffer i god kvalitet, noe som gjør at de lettere kan bevares gjennom mange år. Se etter rene stoffer som lin, ull, bomull og silke. Ekte skinn og kasjmir er også holdbare stoffer som ikke falmer over tid.

Let etter klassikere og særegne vintage-plagg i snitt og materialer du ikke ser så ofte. Da er du nesten garantert å ikke møte noen andre med samme plagg. Er du virkelig heldig kan du snuble over vintage klær fra kjente merkevarer, så ha et våkent blikk og les nøy på merkelappene når du er i butikken.

Se godt over klærne

Undersøk klærne godt før du bestemmer deg for å kjøpe dem. Selv om de er sett over før de havner i butikken, er det en fordel å dobbeltsjekke slik at du unngår overraskelser. Ta en ekstra titt på sømmene, se etter hull, flekker og sjekk om glidelåsen fungerer.

Dersom vintage-klærne du prøver er for store, trenger ikke det å stoppe deg. Sjekk om det er enkelt å sy litt inn i siden eller justere i lengden. Kan du ikke sy selv, oppsøk en skredder eller spør noen du kjenner med syferdigheter. Er plagget derimot for lite bør du vurdere å droppe det. Det er nemlig ikke like lett å forstørre noe med hjelp av nål og tråd.

Dersom du har muligheten kan det være lurt å bruke tid på å bli kjent med ulike merkevarer og forskjellige Fretex-butikker. Jo oftere du titter innom, desto større blir sjansen for å finne unike vintage klær. Og du unngår selvsagt bomkjøp ved å kun gå for noe du virkelig er sikker på at du kommer til å bruke.

Vintage klær og andre ting

De fleste forbinder uttrykket med klær, men ordet vintage kan også brukes om møbler og andre ting. Vintage betyr ganske enkelt at noe er av «fin gammel årgang» og produsert for mer enn 20 år siden.

Hos Fretex finner du et stort utvalg av både vintage klær, tilbehør og andre ting til hjemmet fra mange ulike tiår og stiler.

vintage klær

Kristin Hareide

Tilbake