vintage / DIY / streetfashion / redesign

Kledd for fest!

25. oktober 2018
Kathrine Sørland får ikke nok av klisjeer, bryllup og brudekjoler. Nå har hele Norges bryllupsambassadør fått øynene opp for den utømmelige skattekisten hos Fretex.

Tekst: Maria Stangeland
Foto: Morten Bendiksen
Make-up og styling: Cårejånni Enderud
Location: Losby Gods

Jeg har elsket bryllup siden jeg var liten. Det er selve prinsessedrømmen. Jeg er en ordentlig jente-jente, så jeg får en skikkelig girly følelse av å se en ­brudekjole, ha på meg en brudekjole – det er så estetisk vakkert. Og så er det noe med den romantiske drømmen: å gifte seg – man er forelska, alle er glade, det er solskinn, fuglene kvitrer, det er sikkert svaner i dammen … Jeg elsker klisjeen og klisjeer ­generelt, jeg synes vi skal omfavne dem, for det er en grunn til at de er der. Og bryllup er den ­ultimate kjærlighets­klisjeen, som veldig mange drømmer om.

Kathrine Sørland sitter omkranset av tyll og klisjeer på den ultimate bryllupslokasjonen, Losby Gods i Lørenskog. Alle er glade, ute er det solskinn, fuglene kvitrer, og vi ville slett ikke blitt overrasket om det fantes en svane eller to i nærheten. Det er som sagt en grunn til at så mange velger å gifte seg her.

Vi har invitert den populære bryllupsambassadøren til de passende omgivelsene for å vise mangfoldet både av fantastiske brudekjoler og lekre bryllupsantrekk som finner veien til Fretex, og eksperten selv er begeistret over det store utvalget og folks givervilje.

Det er ti år siden Kathrine selv stod brud, med diger prinsessekjole og hjerter i øynene – det eneste aberet den fantastiske dagen var at hun bare kunne gjøre dette én gang. Kathrine visste dog råd og åpnet egen brudesalong der hun til enhver tid kunne fråtse i barndomsdrømmen. Etter hvert har hun altså blitt en av landets fremste ambassadører for drømmedagen, som rådgiver, ekspert, modell – og ren og skjær entusiast.

– Jeg har jobbet med brudekjoler, jeg har vært brud selv, jeg har hatt på meg mange tusen brudekjoler – og jeg blir aldri lei. Da jeg hadde brudesalong og kanskje følte meg sur eller deppa, og tok på meg en brudekjole og tenkte «jeg har det ikke så ille likevel»!

– Hva tenkte du da du selv valgte kjole?

– Jeg skulle gifte meg i domkirken i Stavanger, så jeg tenkte at den er stor, så kjolen måtte være stor. Jeg har forandret smak siden den gang, men da var jeg veldig opptatt av at kjolen skulle ha langt slep, og det hadde den – fire meter eller noe sånt. Og så var jeg veldig opptatt av at den skulle se ut som en prinsessekjole. Jeg ville nok ikke valgt den igjen, men jeg synes fortsatt det er en nydelig kjole. Og jeg ville ha flere brudekjoler. Jeg hadde noen fordeler i og med at jeg eide en brudesalong, så jeg hadde tre. Kjole nummer to var veldig enkel: en figursydd, nydelig kjole, stroppeløs med splitt ved låret. Den tredje rakk jeg aldri å ha på. Da mente mannen min det var tid for bryllupsnatta – og det er jo viktig det også. He, he.

– Hva ville du ha valgt i dag?

– Det hadde vært et stort problem. Men nå er jeg veldig glad i det som er påkledd – jeg elsker lange ermer og tette halser, så det måtte blitt en smal, lang sak, gjerne med slør, og gjerne med dyp utringning bak – jeg elsker bare rygger. Helt enkel, kanskje med fine blonder all the way.

– Er det lov å gjøre akkurat hva man vil på bryllupsdagen sin?

– Helt klart! Det er ingen regler. Jeg synes det viktige er at man beholder personligheten sin, så ikke gjestene tenker «hvem i all verden er det der»? Men gjør akkurat det du vil. Det er din dag – og litt mannen sin, da. He, he. Mannen er det fineste tilbehøret! Hvis du vil ha grønn brudekjole – vær så god. Vil du ha én eller tre kjoler – flott. Vil du gifte deg i utlandet – gjør det!

– Hva bør man tenke på i forhold til kjolen?

– Hvis du skal ha et tradisjonelt kirkebryllup, og et eller annet flott lokale etterpå, kan man gjerne tørre å ha litt mer kjole. Hvis man skal gifte seg i Norge om sommeren, kan det bli varmt, og man svetter gjerne litt ekstra den dagen – det er det lurt å huske på hvis man for eksempel vil ha lange ermer. Det er også lurt å tenke på varmen hvis man skal gifte seg i utlandet – da bør stoffet være litt nettere og enklere. Men ellers er brudekjoler så individuelt. Det er ikke feil å ha svart brudekjole, det er ikke feil å ha rød, det er ikke feil å ha kort, eller lang, men ikke lårkort i kirken, der er jeg konservativ. Men er man i utlandet og for eksempel skal gifte seg på en strand – gud, så romantisk – da er det greit å stå i lårkort. Man kan gjerne ha et langt slør til, for eksempel.

– Hva tenker du om brukte brudekjoler?

– Helt supert! De blir renset, de er ikke slitte og skitne, og de koster jo langt mindre. Mange går på nettet, men da vet du aldri helt hva du får. Det som er så fint med Fretex er at du kan gå inn og prøve dem på og kjenne på dem. Brudekjoler er ofte dyre og man bruker dem én gang, så det er for dumt at så mye stoffer og dyre antrekk skal legges i en bod etterpå. Jeg synes Fretex har et fantastisk tilbud, som jeg ikke tror folk er helt klar over. Jeg ble overrasket selv over at Fretex har brudekjoler. Jeg hadde ikke tenkt tanken. Det er fantastisk at folk donerer kjolene sine. Virkelig. Jeg er veldig sentimental av meg, men nå har jeg bestemt meg for at jeg skal gi én av brudekjolene mine til Fretex.

– Hva tenker man i forhold til tilbehør?

– Tilbehør er viktig. En fin tiara, en blomst i siden, et fint slør. Velg kjolen først, så er det lettere å vite hva som passer. Og så har man gjerne et tema i bryllupet; en rød tråd, en farge, et eller annet, som kan være med på styre tilbehør. Det er ikke så ofte man får lov å ha på slør for eksempel, og det er så koselig at én dag i livet kan man kjøre på. Da jeg stod i butikken min og spurte bruder om de skulle ha slør, var det mange som sa «nei, det blir for mye». Men så ba jeg dem prøve, og så begynte nesten alle å gråte når de fikk det på. Men igjen, tilbehør er individuelt, og det kommer an på hva slags kjole du har. Har du en veldig enkel kjole, kan du fint hive på mer tilbehør enn om du har en svær bløtkakekjole som kanskje ikke trenger noen ting.

– Hva gjør man med hår og make-up?

– Det bør holdes naturlig. Ikke for mye, ikke for lite. Huden er kjempeviktig. Bruk sminke du føler deg ­komfortabel med. Ikke kjør på heavy contouring og baking og alle sånne uttrykk, på bryllupsdagen om man ikke har gjort det før. Aldri for mye. Det er ikke fint med en oversminket brud.

– Hva må man tenke på som gjest?

– Jeg synes ikke man skal legge for mange føringer. Er du i tvil, rådfør deg med bruden. Det har vært mange regler tidligere, at man ikke skal ha rødt for eksempel, fordi det kommer i klinsj. Men det der går man mer og mer vekk fra, så det er bare å kjøre på. Det er ingen som skinner finere enn bruden den dagen uansett. Men man kan holde seg unna hvitt og kanskje unngå den mest neongule kjolen eller den knall oransje. Jeg jobber jo mye med mote, og utsagn som «nei, dette kan du ikke gå med, i år skal det være sånn, i fjor var det sånn» – det kommer ikke fra meg. Når du velger et antrekk, kjenn at det er riktig for deg, ikke la en magasinforside eller naboen fortelle deg om det er bra heller ikke.

– Hvordan er det med lange eller korte kjoler på gjester?

– Står det smoking/mørk dress, kan man ha knelang kjole hvis man vil. Står det galla, er det lang kjole. Er det sommerbryllup eller hagebryllup går du akkurat som du vil. Bare husk å tenke på skoene. Det er mange som går på blemmen med stiletthæler som synker ned i plenen. Jeg har gjort det selv.

Kathrine Sørland

 • Fra Stavanger.
 • Bor på Nesøya.
 • Gift med Andreas Holck, mor til Leon.
 • Stilling: Blant annet Fashion Advisor for Lindex, bryllups­ambassadør for TilBords-kjeden, ambassadør for Bohus, Getinspired.no, Vita Liberata selvbruning og Nilens jord.
 • CV i utvalg: Har drevet sin egen bryllupssalong, Agape.
 • Programleder: «3 bryllup», «Top Model», «Mote­bildet», ­«Sang­stjerner», «Norges styggeste rom».

Kathrine Sørland har gått i tusenvis av brudekjoler og blir aldri lei. Denne fantastiske kreasjonen koster kun kr 899.

Skal du i bryllup i sommer? Hos Fretex bugner det av lekre kjoler.

Under hundrelappen for denne lekre kongeblå kjolen.

Tildekket er lekkert, mener Kathrine. I filialen på Grünerløkka i Oslo finner du de edgy tingene, som denne spesielle og kule brudekjolen.

– Følg magefølelsen når du kler deg for bryllup, sier Kathrine. Kle deg i det du føler deg fin i! Hva med en flott lilla rysjekjole?

Kort, kul sølvkjole til utdrikningslaget, festen dagen før dagen eller bryllupsfesten med gode venner.

Perfekt som brudekjole nummer to til festen om kvelden eller til bryllupet på stranda i varmere strøk.

Ønsker du deg drømmekjolen, men har begrenset budsjett? Denne vakre kjolen får du hos Fretex.

Huskeliste før bryllupet:

 • Tenk på hvem du er som person og hva slags bryllup du vil ha. Ikke la andre bestemme hva som passer for deg.
 • Begynn tidlig – ett år i forveien. Det blir billigere jo tidligere ute man er.
 • Finn en rød tråd for ­bryllupet.
 • Ha et budsjett og hold deg til det, ellers kan det bli veldig dyrt. Bryllup koster såpass mye at du bør tørre å være kreativ.
 • Bruk gjestene. Hvem kan hjelpe meg? Det finnes en dugnadsånd i folk som ikke ligner grisen – bruk den. Det er alltid noen som kan lage kjempefine kaker, som er flinke med blomster, kanskje noen kan designe eller sy/sy om kjolen din.
 • På internett nå er det masse fine valgmuligheter, alt fra invitasjoner til bordkort. Jeg bruker hobbybutikkene til bordpynt og bordkort. Men start tidlig, det tar tid.
 • Book lokale og eventuelt kirken tidlig, de går med en gang.

Fretexmagasinet

Tilbake