vintage / DIY / streetfashion / redesign

Miljøbedriften Fretex

3. juli 2018
Fretex er synonymt med gjenbruk og gjenvinning, men jobber med så mye mer – som miljøet. Målsetningen er at når du handler hos Fretex skal, du være trygg på at du gjør rett.

De fleste som går inn i en Fretex-butikk tenker brukt. Som seg hør og bør. Fretex er Norges største bruktkjede. Men det er også mye mer. Bak klærne og tingene som samler penger til gode formål, står en annen viktig grunnpilar: kampen for miljøet. Derfor stopper heller ikke Fretex ved brukt. De selger også nytt. Som for eksempel Caroline Heyerdahls miljøvennlige såpeserie, «C».

– Vi ønsker at folk skal være litt mer bevisste i sine valg når de handler, så da vil vi gjerne bidra til at det er lettere å gjøre de rette valgene. Mindre utslipp, mer CO2-sparing, mindre kjemikalier – det er tankegangen som ligger bak hele veien, sier Kristin Hareide, ­utviklingssjef for butikkene i Fretex.

– Jeg har fulgt med på Carolines lansering i sosiale medier og synes det har vært et flott initiativ som passer oss godt, spesielt med tanke på at vi ønsker å utvikle oss mer og mer i samme retning. Vi har som formål å jobbe for et bedre miljø og for mennesker, så det er viktig for oss å få frem nettopp det aspektet i alle ledd. Gjenbruk og gjenvinning er vi gode på, men det er noe med å ha et ekstra fokus på produktene vi har i butikkene våre. Hva kan vi tilby av gode supplementer som er miljøvennlige? Vi ønsker å bruke mer tid på dette og se hvor vi kan gjøre endringer.

Ren verdikjede

Initiativet kommer ikke bare fra Fretex’ eget ønske om å trappe opp sitt samfunnsansvar, men er også et svar på en tydelig forventning fra dagens forbrukere. Folk er generelt mer opptatt av fotavtrykket de etterlater seg og bryr seg i større grad om at produktene de kjøper har gjort minst mulig skade både på jorden og menneskene som produserer dem.

Fretex ønsker å kunne stå for de gode alternativene med skinnende ren historikk. Nå altså også på såpefronten.

– Når du handler hos oss, skal du være trygg på at alt er gjort etisk, miljøvennlig og riktig. Og vi ønsker ikke å produsere noe nytt som bruker av jordens ressurser, men jobber spesielt for produkter av gjenvunnet ­materiale for å bidra til å redusere avfallsmengden. Tekstil­industrien er verdens andre verste miljøforurenser etter olje­industrien, så det er klart man må ta noen grep. Det er mange ­inspirerende selskaper der ute som jobber med dette, som The Honest Company, startet blant annet av Jessica Alba. Som de sier: «Vi er ikke perfekte, vi kan ikke alt, vi gjør ikke alt riktig, men vi ønsker å gjøre det riktig.» Og det gjør vi også. Og vi ønsker tilbakemeldinger slik at vi kan forbedre oss.

Klimasamarbeid

Fretex er stadig på utkikk etter samarbeidspartnere som kan heve miljølista hos Fretex enda mer. De vurderer blant annet et samarbeid med et nystartet norsk firma, Fair and Square, som produserer T-skjorter av miljøvennlige materialer fra sin egen fabrikk i Kina. De ansatte der jobber etter norske kår – blant annet med en arbeidsuke på 37,5 timer kontra normalen som kan være opp mot 90.

Prisene på denne typen miljøvennlige produkter blir dog gjerne høyere enn bruktprisene man er vant med i Fretex-butikkene og vil nok kreve litt tilvenning samt en god dialog med kundene. For det er viktig å formidle at årsaken til den økte kostnaden er at prisen for etikk og miljø generelt er høyere. For dersom et nytt produkt er billig, er det som regel noen et eller annet sted i kjeden som betaler prisen, være seg arbeiderne eller miljøet.

Blant andre prosjekter Fretex ser på, er handleposer. Fretex bruker i dag poser av 100 prosent resirkulert plast, men ser på muligheten for å innføre BioBags, som er laget av maisstivelse og som er nedbrytbare i løpet av 36 måneder. Og dersom posene skulle bli spist av et dyr, slik vi så nedslående så at den fortapte Sotra-hvalen med de 30 plastposene i magen hadde gjort, går disse rett ut igjen.

– Det kan iblant føles meningsløst siden utfordringene er så store, og ofte tenker man at «det er bare meg, det hjelper lite». Men hvis bare vi alle tar noen bevisste valg, så vil det føre oss i positiv retning. Og dersom det er områder der vi kan forbedre oss som kan bidra, vil vi jobbe utrettelig for å gjøre det.

Fretex har god dialog med ulike miljøorganisasjoner for å sikre at vi til enhver tid gjør de tiltakene vi kan for miljøet.

Fretex er medlem av Initiativ for etisk handel, Norges største nettverk av bedrifter, organisasjoner og offentlig virksomheter som jobber forpliktende og systematisk for å sikre bærekraftige leverandørkjeder.

Fretex er Miljøfyrtårn, som innebærer at spesielle kriterier og tiltak i hverdagen opp­fylles, for en mer miljøvennlig drift.

Kristin Hareide er stadig på utkikk etter nye miljøsamarbeid. «C» er et av de nyeste – og så langt en stor suksess.

«Vi ønsker at folk skal være litt mer bevisste i sine valg når de handler, så da vil vi gjerne bidra til at det er lettere å gjøre de rette valgene.»

Kristin Hareide, utviklingssjef for butikkene i Fretex

Fra Fretexmagasinet 2017

Tilbake