vintage / DIY / streetfashion / redesign

Mitt beste bruktkupp

11. april 2016
Hva er et godt kjøp? Er det noe som er usannsynlig billig? Er det noe du bruker i åresvis? Eller noe helt annet?

For en god stund siden kjøpte jeg en brukt weekendbag fra merket Louis Vuitton. Den var etter mitt syn ganske dyr, men jeg har vært utrolig fornøyd med den og brukt den veldig mye. Dette har fått meg til å tenke på hva som egentlig er et godt kjøp. Jeg har som alle andre falt for fristelsen og kjøpt ting og klær "fordi det er så billig". Altså har prisen vært avgjørende for kjøpsbeslutningen. Ofte har disse kjøpene blitt liggende i skapet i lang tid før jeg har lagt de i en boks til Fretex, og da er det vel ikke et særlig godt kjøp? Uansett hvor billig det er, blir det en veldig høy pris per gang jeg bruker plagget hvis det antallet er null eller veldig få. Motsatt ser jeg også at de tingene jeg har kjøpt som i utgangspunktet har vært litt for dyre for meg, som jeg har måttet ta flere runder med meg selv og kontoen min for å kunne kjøpe. Her har pris også vært en faktor, men på en helt annen måte. I de tilfellene hvor det å kjøpe noe utenfor budsjettet mitt betyr at jeg må ofre andre ting en stund for å få det til, setter jeg gjerne mer pris på plagget eller tingen i mye lenger tid. Bruker det igjen og igjen og igjen. Dermed blir prisen per gang jeg bruker det ganske lav, og miljøgevinsten stor.

Jeg kjøper så mye jeg kan brukt og har derfor sjelden dette "problemet", men jeg synes det er interessant å tenke på hva vi vurderer som dyrt og billig. Jeg har f.eks funnet en genser fra  på Fretex til 179,- og tenkt "det er jo like dyrt som på H&M", hvilket det helt sikkert er. Betyr det da at denne genseren er dyr? Jeg snakket med noen av mine kollegaer og fikk presentert alle postene som utgjør kostnadene for å ha denne genseren i butikk. Etter at lønn for transport, sortering, prising, ny transport, husleie, strøm, lønn til butikkansatte og et bidrag på 10% av salgssummen til Frelsesarmeens sosiale arbeid, er det ikke store fortjenesten igjen. Dette er en naturlig konsekvens av det å drive forretninger i Norge, hvilket er et valg Fretex har tatt som jeg personlig synes er veldig bra, men genseren er fortsatt like dyr som den var ny? Synes jeg det er innafor? Jeg har gått flere runder med meg selv og klarer faktisk ikke å bestemme meg. På den ene siden har jeg en forventning om at brukt skal være veldig billig. På den andre siden vil jeg jo ha akkurat DEN genseren, som sikkert ikke fås ny lenger, og det er viktig for meg at måten den har havnet i butikken på er etisk forsvarlig og jeg liker veldig godt at mine kjøpsbeslutninger har positive ringvirkninger på miljø og samfunn. Jeg vil også være med å bidra til norske arbeidsplasser og synes det ville kle en aktør som Fretex dårlig å produsere på samme måte som de store kjedene for å presse prisen ned til et skrapet minimum.

Foreløpig har jeg besluttet meg for å holde meg til modellen jeg har hatt en god stund. Jeg kjøper det jeg trenger eller det jeg har skikkelig lyst på og prøver etter beste evne å sikre meg at det har blitt produsert på en måte jeg personlig kan stå inne for. Jeg kjøper ikke klær som er helt tullete dyre. jeg kjøper helst brukt og veldig gjerne billig, men prisen skal ikke være avgjørende faktor. Jeg vil heller kjøpe færre ting jeg setter stor pris på enn veldig mye, billg. På denne måten tror jeg at jeg får en garderobe med et langt liv og lite miljøavtrykk samtidig som utgiften blir den samme som om jeg masseforbruker.

Hvordan forholder du deg til priser på klær?

EN GANG TIL, Thomas

Tilbake