vintage / DIY / streetfashion / redesign

Morn morn morn, jeg heter Thomas

28. januar 2016
Etter å ha skrevet x antall innlegg og signert med navnet mitt, er det kanskje litt rart at jeg aldri har presentert meg skikkelig her på bloggen? Bedre sent enn aldri.

Jeg heter Thomas og jobber som markedskoordinator i Fretex. Det betyr at jeg er så heldig å få lov til å være tett på butikkene våre i det ganske land, være med på å lage kampanjer og møte drøssevis med miljø- og moteengasjerte mennesker. Det er nok det jeg liker aller best med jobben min. Fretex er en stor bedrift med mange forskjellige mennesker som jobber over hele landet, hvilket gjør at  arbeidshverdagen er variert og sjelden forutsigbar. akkurat sånn jeg liker det.

Jeg er opprinnelig utdannet designer og har hatt en drøss med forskjellige jobber både i og utenfor motebransjen. Jeg har som veldig mange andre alltid vært mest opptatt av å finne det tøyet jeg vil for å se bra ut. Jeg kjøpte ofte nye klær for å "fornye" meg og tenkte veldig lite over hvordan ting blir produsert, av hvem og hvordan det påvirker miljøet - og ikke minst lommeboken min.

Etter noen få uker hos Fretex ble jeg helt overveldet over mengdene med tøy som blir levert inn. Det er ikke mindre enn 19 tonn tekstiler som suser gjennom annlegget i Oslo per dag. KUN i Oslo. Det sier noe om det vannvitige konsumet vårt. Jeg skal ikke kjede dere med endeløse eksempler på hvordan vi som forbrukere ødelegger jorda vår, men gir dere en liten liste over miløjøtiltak jeg selv har gjort for å være litt grønnere. Som det moteelskende luksusdyret jeg er. Disse få punktene er det jeg i hverdagen tenker over for å leve litt grønnere etterhvert som jeg blir klokere og får vite mer om hvordan vi som privatpersoner kan påvirke miljøet i positiv retning selv med små, enkle forandringer. Listen er i konstant forandring og jeg skal være den første til å innrømme at den ikke alltid blir fulgt til punkt og prikke, men jeg gjør så godt jeg kan.

1 Gå for klassiske plagg. Jeans, collegegensere, strikk, trenchcoats, skinnjakker og skjorter er noen eksempler på plagg med lang levetid og gode kombinasjonsmuligheter som du lett kan finne brukt. Er du ny i vintagegamet kan dette også være en god måte å få øynene opp for gleden ved å lete etter skatter.

2. Ikke kjøp bare fordi det er billig. Som med alt annet man kan kjøpe bør man tenke gjennom om det er et plagg eller en ting man faktisk trenger og om man kommer til å kunne bruke det over lengre tid. Jo lenger du bruker tingene dine, jo bedre for miljøet. Legg heller litt ekstra penger i noe du virkelig vil ha enn å søle bort penger på kjipe knockoffs som blir liggende i skapet og minne deg om det du egentlig ønsket deg. Det beste du kan gjøre for miljøet er nemlig å ikke kjøpe noe som helst.

3. Dropp "fast fashion" og fokuser mer på din egen stil. Mote er skapt for at vi skal forbruke max. Det finnes mye fantastisk, lengelevende mote som du ikke trenger å kaste igjen om 6 mnd. Gå for det du liker og ser best ut i og tenk langsiktig. Vær deg selv, tidløs og vakker. Det finnes ikke noe mer tiltalende enn folk som hviler i seg selv, har en egen stil og vet hva de vil/ikke vil. Samtidig kan du enkelt når du har funnet basen i din egen stil legge til små elementer og følge motebildet uten å bruke tusenvis av kroner og føle deg som om du har kledd deg ut.

4. Redesign! Selv om du ikke er utdannet skredder eller snekker, er det veldig mye du enkelt kan gjøre for å oppdatere og fornye plagg og ting du allerede har. Er du helt blank på området, rådfør deg med et familiemedlem, en venn eller søk opp f.eks "how to redesign jeans" på youtube.

5. Sett deg inn i produksjonen av varer du konsumerer og ta bevisste valg. Det tar litt tid, men jeg synes det har vært veldig interressant. Jeg har f.eks kuttet ut alle matvarer som kommer fra kyr da denne produksjonen er en ekstrem belastning for miljøet akkurat som tekstilbransjen.

6. Ta toget istedenfor fly når du kan, bruk sykkelen flittig på kortere strekninger spesielt her i Oslo by synes jeg sykkel er fantastisk. Går raskere enn kollektivt og er veldig deilig så lenge været er bra. vinter og regnværsdager blir det buss for min del, men ser det er masse flinke, ivrige folk med sammenbitte kjever, mysende øyne og blinkende lykter som trosser vær og vind. Heia dere!

Mitt miljøengasjement er ganske nytt og blir stadig større. Jeg fortsetter å oppdatere meg på virkningene av mine egne valg og oppfordrer alle til å være nysgjerrige på hvor varene dine kommer fra og hva du bidrar til med å kjøpe de tingene du gjør. Det er enkelt, interessant og det virker! alle monner drar :)

EN GANG TIL, Thomas

Tilbake