vintage / DIY / streetfashion / redesign

Mote og politikk

9. september 2015
Tidligere i år var Grønne Jenter med på en motevisning i regi av Klimafestivalen §112, der vi gikk catwalk for klima. Fokuset for motevisningen var resirkulerte materialer og gjenbruk. Gjennom visningen ble det også satt fokus på hvordan vi også trenger politiske grep for å få et samfunn som i større grad legger til rette for gjenbruk av ressurser.

I disse valgdager er det viktig å huske på at din stemme teller, også fordi man trenger stemmer som snakker om å bruke ressursene våre flere ganger. Ofte tenker man at en vare har ett livsløp og kun skal brukes en gang, men trenger det egentlig være sånn? Kan man ikke bruke det én gang til?

Under motevisningen gikk vi både med klær fra Leila Hafzi, Sara Fosstvedt og Nina Skarra laget av bærekraftige materialer. Jenny Skavlan, Høgskolen i Oslo og Akershus, Esmod og Fretex viste hvor mye fint og gøy man kan få ut av re-design og vintage-mote. Alle klærne var på en eller annen måte lagd av resirkulerte materialer. Det er så viktig. Det er denne måten å lage mote på som er framtiden. Man må gjøre livsløpet til klær lengre. Man må eksprimentere mer; redesigne, resirkulere, bytte, klippe og sy.

Produksjon av klær legger beslag på mye ressurser, det gjøres ofte under helsefarlige forhold for arbeiderne og det bidrar til klimautslipp. Visste du at nordmenn i dag kjøper dobbelt så mye klær som i 1990? Den gjennomsnittlige nordmann skuffer hele 16,5 kg nye klær inn i klesskapet sitt hvert år. Da må vi ihvertfall sørge for at når folk er lei klærne sine, så kan man få et nytt liv. Så her er noen bilder som kan inspirere andre til å ta tak i gamle klær, lage nye materialer eller nye antrekk. Vær kreativ og bruk sene høstkvelder til syprosjektet du har tenkt på lenge.

Foto: Andreas Winter - www.andreaswinter.no

klimafestivalen

Grønne Jenter

Tilbake