vintage / DIY / streetfashion / redesign

Rydd deg glad – og gled andre

18. oktober 2018
Tid for rydding: Fretex tar imot alt av klær, sko og tekstiler

Rydd deg glad – og gled andre

Hvem skulle tro at vi skulle komme dit at noe av kuleste du kan gjøre er å rydde? Hiv deg på trenden, ta et skikkelig røsk hjemme og slå et slag både for deg selv, for andre og for miljøet. Her er ryddeeksperten og interiørstylistens beste tips for å komme i gang.

Tekst: Maria Stangeland

I spissen for den verdensom­spennende rydderevolusjonen står den japanske ryddespesialisten Marie Kondo. Med ­boken «Magisk opprydning» har hun tatt folk, bestselger­listene og stappfulle skap, loft og garasjer med storm. Og det er gode nyheter for både Fretex og bruktelskeren – for ikke å snakke om planeten! Innerst i kott, underst i skuffer, nedpakket i esker og oppstablet i boder står nok verdier til å holde oss i ånde i minst en tids­regning til. Ditt skrot er andres gull – en storopprydning kan derfor regnes som en virkelig god gjerning. Dessuten gjør et ordentlig røsk hjemme det litt lettere å puste.

Mye av grunnen til den formidable ­suksessen til Kondo, også kjent som KonMari, virker å være at vi forbrukere nærmer oss et metningspunkt. Mange av oss vasser i overflødige ting som vi ikke en gang har noe særlig forhold til, som kan føre til det den britiske trendanalytikeren James Wallman kaller «stuffocation» en slags klaustrofobisk reaksjon til overfloden rundt oss.

KonMari mener oppriktig at du kan rydde én gang og så vil du aldri behøve å rydde igjen. Fullt så enkelt er det kanskje ikke, men metoden handler om en gang for alle å ta en skikkelig utrenskning og sile ut tingene som faktisk betyr noe for deg – og kvitte deg med resten. Når du sitter igjen med gullet, finner du en fast plass til tingen, og på den måten vil det bli adskillig lettere å holde orden ved at du simpelthen plasserer tingen der du har bestemt at den hører hjemme. Målsetningen er å ha færre ting som man til gjengjeld er skikkelig glad i, og det i et oversiktlig system.

Når man rydder i mengdene av ting rundt seg, rydder man på en måte også i hodet. Det kan sitte mye irritasjon, dårlig samvittighet og maktesløshet i ting som støver ned og hoper seg opp. Men det viktigste er at tingene du ikke lenger har bruk for, kan være til stor glede og nytte for andre. Fretex tar i mot alt av tekstiler, uansett forfatning, og sørger for at andre får glede av det, enten det går til videresalg i Norge eller utlandet, redesign eller utdeling gjennom Frelsesarmeen.

Også møbler, serviser, pyntegjenstander, bøker, osv. tar Fretex imot, og målsetningen er hele tiden at andre skal få glede av tingene som bare støver ned hos deg.

Mange av oss drukner i ting vi ikke trenger, men sliter med å kvitte oss med det. Husk at hos Fretex kommer alt til nytte for noen – alltid. Ditt skrot er andres gull!

Med sin superpopulære ryddebok fikk Marie Kondo plass på Time Magazines liste over de 100 mest innflytelsesrike personer i verden.

Foto: Bazar Foralg

KonMari-metoden:

Rydd etter kategorier i stedet for et rom eller en skuff av gangen. Klær, bøker, papirer og gjenstander, poenget er å få et overblikk over alt i samme kategori samtidig, slik at du lettere ser hva som er overflødig.

Ta for deg hver gjenstand og spør deg selv om du har glede av den. Nei? Kvitt deg med den.

Begynn med ting du vet det vil være lett å kvitte seg med, slik at du kommer i modus når du senere får mer sentimentale utfordringer.

Gjør hele kategorien ferdig på en gang, så det ikke tar en evighet og du mister motivasjonen og oversikten.

Gjør deg ferdig med sorteringen før du rydder ting på sin faste plass. Du skal bare sitte igjen med gjenstandene du har glede av.

Kilde: «Magisk opprydding»,

Marie Kondo, Bazar forlag

Foto: Bazar Foralg

Visste du at sju av ti nordmenn gir bort klær de ikke bruker selv? Nå går vi for ti av ti!

Interiørstylistens ryddetips:

«Alt du ikke har følelser for, bør du kvitte deg med først som sist.»

Maria Aarli-Grøndalen er interiørstylist og -journalist og driver interiør­bloggen nordicbymaag.com. Maria er en forkjemper for ryddige rom, så når hun setter Spotify på høyt volum, må familien redde det som reddes kan.

– Har du noen faste rutiner for å holde det ryddig hjemme?

– Jeg er dessverre som de fleste normale mennesker og fyller opp det jeg har av skuffer og skap. Så blir jeg tvunget til å rydde når det flommer over alle steder. Men jeg blir ulykkelig av å bo i for mye rot, så jeg setter bevisst av noen timer noen dager i de fleste ferier til å rydde ut og gi til Fretex eller selge på Finn.no.

– Hvordan unngår man generelt smårot?

– Det handler ikke bare om å ha nok oppbevaringsplass, men om å få til smart og systematisk oppbevaring. Og om ikke å hamstre så fælt. Våge å gi slipp på ting som var viktige i en fase av livet, men som kanskje ikke er det i den fasen du er i nå. Tenk: «Noen andre trenger dette mer enn hva jeg gjør nå». Det er lettere å kvitte seg med noe hvis du føler at du gjør en god gjerning samtidig.

– Har du forslag til oppbevaringssystemer som hjelper deg å holde det ryddig?

– Hvis du deler hjemmet ditt med andre skal oppbevaringen helst ikke være avansert. Alle må kunne finne ting lett. Bruk gjerne bokser i klar plast, nettingkurver, heng ting på veggen – det finnes mye fint, og det som ikke er fint å se på kan gjemmes bak en skapdør eller et forheng. Du kan lage skapvegg der skapene går helt til taket, og så male skapdørene i samme farge som veggene, slik at de «forsvinner» og ikke blir så markante. Eller bruke skapdører med helspeil for å øke romfølelsen.

– Hvordan unngår du sentimentalitet rundt det du skal kvitte deg med?

– Ikke behold gaver for å være høflig, behold dem kun fordi du liker gavene. Ellers må de bort. Det gjelder alt i huset. Alt du ikke har følelser for, bør du kvitte deg med først som sist.

– Er du bevisst på ikke å kaste ting, men i stedet gi bort, bytte eller selge?

– Jeg får vondt i magen av alt søppelet vi produserer, og kaster kun ting som er ødelagt og utslitt. Det meste av det som skal bort gir jeg til Fretex eller jeg kvitter meg med det i byttegrupper på Facebook. Noe selger jeg på Finn, noe gir jeg til loppemarked.

– Ditt beste tips for å komme i gang med rydding?

– En god spilleliste på Spotify funker alltid. Og lov deg selv en premie når alt er gjort. Det kan være en flaske champagne, et restaurantbesøk eller en film fra iTunes. Kanskje noe du ville anskaffet uansett, men du vil føle deg mye bedre etterpå om du kaller det for en «premie».

– Har du noe du vet du burde, men aldri klarer å kvitte deg med?

– Nei, jeg er heller motsatt, jeg kvitter meg med for mye og ikke bare av mitt eget. Mannen min har kostet av gårde til Fretex og kjøpt tilbake klær jeg har gitt bort fordi jeg mente at han ikke brukte de lenger. Men det ble jo penger til en god sak, da. Og han ble flinkere til å rydde etterpå.

Maria Aarli-Grøndalen er interiørstylist og -journalist.

Interiørstylistens 5 ryddetips:

1. Gjennomsiktig oppbevaring – så du kan se hva som er i de ulike kassene.

2. Hvis du er veldig sentimental, pakk alt du ikke har brukt på ett år i kasser. Hvis du ikke har åpnet kassene igjen i løpet av det neste året, kjør kassene uåpnet til Fretex.

3. Du får ikke lov å kjøpe fin, ny oppbevaringsplass før ETTER at du har ryddet ut og kvittet deg med det du ikke trenger.

4. Legg klær og sko og småting du ikke trenger i poser. Så fort en pose er full, bær den ut i bilen. Da er det lett å stoppe ved en Fretexboks for å tømme bilen igjen.

5. God spilleliste og premie når du er ferdig.

Visste du at de fleste av oss bare bruker rundt 20 prosent av det vi har i klesskapet i hverdagen? Trenger du en opprydding?

Fretexmagasinet

Tilbake