vintage / DIY / streetfashion / redesign

Shoppestopp

2. november 2015
EN GANG TIL snakket for litt siden med Tina Haagensen, som allerede har vært i gang med shoppestopp siden i sommer og hun kommer fremover til å vise oss noen antrekk hun klarer å trylle ut fra sitt eget skap. Ingen grunn til å vente på nyttårsforsetter med å komme i gang med noen livsstilsforandringer!

Kort beskrivelse av deg og bakgrunnen din:

Jeg heter Tina Haagensen, er utdannet dekoratør fra København og klesdesigner fra ESMOD og har jobbet mange år i mote- og tekstilbransjen, også som stylist.

I 2007 kom jeg på 2. plass i programmet Designerspirene (Project Runway).

Jeg designer under eget navn, tar designoppdrag for private og bedrift, og er kostymedesigner innenfor teater og film; sist for begge Doktor Proktor-filmene sammen med kollega Kjell Nordstrøm.

Jeg jobber med pedagogisk arbeid i en Kulturbarnehage, og skal starte en Kulturskole.

Interessen for klær har alltid vært der - ikke som følger av moten, men ved å eksperimentere frem nye stilretninger, noe originalt. Jeg fikk plyndre mine foreldre og søskens klesskap og jeg lærte meg tidlig å sy, der lå nøkkelen til å kunne skape!

Jeg liker ikke at ting matcher, og heller litt for lite eller litt for stort - det oppstår spenninger i motsetninger.  Barn inspirerer i måten de setter sammen ting på, uten «filter» for hva som passer sammen. Min stil er narrativ; jeg forteller historier og understreker min personlighet med klær - lekent, eklektisk, personlig, poetisk og detaljert.

Jeg tiltrekkes av «rike», gode kvaliteter og håndarbeid, av detaljer. Men som designer og stylist må man også mestre kunsten å gjøre gull av gråstein!

Hvorfor har du har valgt shoppestopp?

Jeg, og mange med meg, er ikke er klar over hva som henger innerst i klesskapet! Jeg har alltid gitt bort og solgt, allikevel har jeg fortsatt for mye!

Jeg har sett industrien på nært hold, og jeg vet at mennesker, familier og miljø lider under at vi i komatøs og kjedsommelig tilstand kjøper nok en genser til en hundrelapp, lik den vi allerede har i skapet.

Så jeg bestemte meg for 1 års shoppestopp, og kun tillate meg «inspirasjonsturer i egen garderobe»!

Som designer har man luksusen å teste ut egne produkter hva gjelder passform, brukelighet, tekstilkvalitet.  I tillegg har jeg byttet klær med kolleger og på den måten tilegnet meg mye design.

Jeg har samlet noen vintageskatter, og har nok vært en av Fretex’ beste kunder gjennom 35 år! Re-design har alltid falt naturlig for meg, og jeg går under navnet «Gjenbruksdronninga»!

Bl.a. kreerte jeg en hel kolleksjon til inntekt for Regnskogfondet i 2007, der alt av materiale var gamle klær!

http://www.kk.no/mote/fra-fendi-til-finnno-14456

***

Hvilke utfordringer har du møtt?

Jeg har i alle år kledd meg veldig spesielt og fargerikt, men for ett år siden fikk jeg brått nok og jeg orket knapt se på det som hang i klesskapet!

Det var en spesiell opplevelse, men jeg fulgte mitt instinkt og kjøpte noe jeg hadde minimal kjennskap til: sorte skinny jeans! Og det 3 par i slengen!

Jeg pakket ned de villeste plaggene og ble så anonym at en venninne passerte meg på gaten uten å kjenne meg igjen!

Da jeg i sommer bestemte meg for shoppestopp, tenkte jeg at det ville bli en utfordring å måtte gå «tilbake til galskapen igjen».

Etter et liv med konstant oppmerksomhet var dèt behovet mer enn godt nok dekket!  Så utfordringen ligger nå i å finne en ny balanse, og sette antrekkene sammen med den bevisstheten.

Jeg har innsett at der jeg tidligere kledde meg med intensjon om å provosere og «gå imot den beige røkla», er min intensjon i dag å inspirere andre, samt utfordre meg selv til å «være beige med noko attått»! Og, jeg prøver til og med lære meg å matche!

Har det vært noen store, positive overraskelser?

Det har dukket opp klær jeg helt hadde glemt, det er som å treffe en gammel kjenning igjen! Og jeg er i enda større grad oppmerksom på å se potensiale i plagg som kan forandres.

Det ble en real opprydding med store mengder klær til Fretex og ubrukt design til nettbutikken. Og kombinasjonen selge unna + ikke kjøpe nytt = bra for familieøkonomien!

Samvittigheten har fått seg en påminnelse, så selv om jeg velger å avslutte min shoppestopp 1. juli 2016, vet jeg at jeg vil være en langt mer bevisst forbruker og «økonom» i tiden som kommer.

Og jeg håper å inspirere andre til å gå på shopping i eget klesskap og ta 1 års «SHOP STOP!»

-8

-4

-1

Hjemmeside: www.tinahaagensen.com

Nettbutikk: http://epla.no/shops/tinahaagensen/

TINA HAAGENSEN

EN GANG TIL, Tina

Tilbake