vintage / DIY / streetfashion / redesign

Slik arrangerer du klesbyttefest

11. juni 2015
Det er best når plaggene har sjel, forteller en historie om en bortgjemt vintagebutikk eller en bestemor med god smak. Det dukker stadig opp klesbyttemarkeder rundt omkring i Oslo, men byttefest hjemme i stua er også en utmerket anledning til å skaffeseg nye plagg uten å belaste lommeboka og miljøet.

Byttefest er en perfekt mulighet til å gi de gamle klærne somligger ubrukt bakerst i klesskapet et nytt liv. Du vet, de klærnedu får dårlig samvittighet av bare ved å se på. Som Macklmoreog Ryan Lewis sa det: «One man’s trash is another man’s come-up».

Her er Grønne jenters guide til hvordan man arrangerer en vellykket byttefest:


Steg 1 - Invitasjonen

Inviter alle vennene dine i god tid, slik at alle får tid til å se gjennom klesskapet sitt. Byttefest er også en fantastisk unnskyldning til å ha fest og invitere venners venner. Jo flere jo bedre er egentlig prinsippet. Da blir det flere størrelser og klesstiler representert - altså noe for alle.

Steg 2 - Forberedelsene

Det krever ikke for mye planlegging, det viktigste er egentlig å sørge for at du har plass til å systematisere klærne slik at ikke alt havner i en stor haug. Finn fram det du har av esker, små bord ogandre ting man kan ha klær og tilbehør på. Er det mangel på plass kan man alltids henge opp en snor på tvers i leilighetensom fungerer som klesstativ.

Steg 3 - Gjennomføringen

Det er flere ulike måter å håndtere selve byttingen på, litt avhengig av hvor mange man er. Du kan lage et lappesystem, hvor man får lapper på grunnlag av hvor mange plagg man bringer til byttefesten. Her fungerer lappene som valuta. Det gårfint ann å lage ulike verdier på klær. Dyre og fine klær er verdt flere lapper enn en litt sliten bomullsgenser. Ved en slik ordning går man rundt å plukker ut det man vil ha i bytte mot lappene.

Man kan også lage et system der alle setter post-it-lapper i ulikefarger på de klærne de kan tenke seg. Eller man kan lage et listesystem. Etterpå må alle prioritere plaggene og forhandlingene starter om hvem som får hva. Dette fungerer nok bedre om man ikke er så mange.

Steg 4 - Dagen derpå

Dagen derpå er Fretex eller UFF sine kontainere gull verdt. Plaggene som ingen av vennene dine ville ha, er det kanskjenoen andre som får øynene opp for. Dette er bytteøkonomi på sittbeste. Dessuten er det kjempegøy, og man har omtrent tusen ganger bedre samvittighet enn hvis man hadde kjøptlørdagsantrekket på H&M.

EN GANG TIL, Grønne jenter

Tilbake