vintage / DIY / streetfashion / redesign

Sy om gråstein til gull

31. oktober 2016
Liker du å lage dine egne plagg eller bare synes det er gøy å kunne gå med noe ingen andre har? Ta i bruk kuppene du finner på Fretex og sy om klærne til noe helt unikt i garderoben din.

Er du blant dem som går fra second hand-klær hvis det ikke sitter som et skudd eller når det skulle vært bare litt annerledes for å kunne passe inn i med det du har i skapet? Da kan løsningen enkelt og greit være å sy om. Ved å gi plaggene en skikkelig makeover kan du lage det som i utgangspunktet var gråstein til gull.

Det er ganske utrolig hva litt klipping, noen sting og enkle grep kan gjøre med et plagg, antrekk eller tilbehør.

Enkelt å sy om

Å sy om trenger ikke bety at du skal gjøre om gamle plagg til noe helt nytt, for en oppdatering kan være alt som skal til for å endre uttrykket totalt. Noen eksempler kan være å skifte ut knappene på en jakke, sy frynser på en enkel T-skjorte eller feste perler, paljetter eller nagler på en skjortekrage. En kjole kan gjøres om til et skjørt – og kanskje med en tilhørende topp? Har du en jakke som både er lang og formløs, kan du sy om slik at den blir både kortere og tilpasset deg.

Er du ikke dreven fra før av, er den beste måten å lære på ganske enkelt å prøve og feile. Jo mer du forsøker å sy om og forandre på plaggene, desto enklere blir det å se potensialet i nye second hand-klær du kommer over hos Fretex. Finner du en gammeldags og utdatert kjole eller blazer, men i et materiale, mønster eller en farge du liker – lær deg å se hvordan det kan sys om til noe helt annet.

Kanskje ser du også at du kan kombinere bruktfunnene med noe som allerede er i garderoben, slik at du kan sy om og få flunkende nye plagg som ingen andre har?

Lær deg å sy om

Dersom du ikke kan håndtere nål og tråd eller en symaskin og ikke føler deg komfortabel nok til å sy om selv, kan du spørre noen du kjenner om du kan få hjelp. Eller kanskje de kan lære deg det? Uansett om du er nybegynner eller viderekommen, så finnes det også kurs du kan ta. Et raskt søk på nettet vil vise deg hvor dette er tilgjengelig.

Sy-om-prosjekter er i tillegg et supert utgangspunkt for å samle venner med samme interesse til en hobbykveld. Her kan dere inspirere hverandre og bidra med nye ideer til hvordan du kan sy om akkurat ditt plagg.

Finn inspirasjon

Trenger du ekstra inspirasjon eller fremgangsmåter til sy-om-prosjekter, så er dette kun et Google-søk unna. Det å sy om klær er ikke bare noe som sikrer en individuell og personlig stil, men er i tillegg snilt mot både lommeboken og miljøet. Det er noe vi i Fretex virkelig liker.

Besøker du en Fretex-butikk i dag kan du finne flotte utgangspunkt å sy om til noe flunkende nytt.

Sy om gamle klær

En gang til

Tilbake