vintage / DIY / streetfashion / redesign

Vask mer miljøvennlig

29. juni 2018
Enkle grep har stor betydning. Her er ekspertens tips for hvordan du gjør rent med miljøet i bakhodet.

– Vi vasker veldig mye og ofte. Miljømessig ville det vært en fordel om vi vasket mye sjeldnere, sier forsker Ingun Grimstad Klepp ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO.

Her er hennes beste vasketips fra et miljøperspektiv:

Velg miljømerkede produkter

– Her er innholdet av farlige kjemikalier lavere. Hvis man ikke velger det, bør man ha en veldig god grunn. Velg i hvert fall bort produkter som er helt åpenbart miljøskadelig og tullete, som bakteriedrepende midler. Hvis man skal drepe noe, skal man ha god grunn til det. Og ­bakterier er ikke god nok grunn.

– Vi kan ikke skyte med maskingevær i blinde. Instinktivt bør man holde seg unna denne type produkter.

Tenk over hvor du vasker

– Et sted man ofte bruker vaskemidler med sterke kjemikalier, er oppi toalettet, og det er helt bortkastet, for det tar jo ikke lang tid før det er like skittent der igjen. Og det er ingen som skal servere mat der, så du trenger ikke desinfisere.

– Velg med omhu hvilke steder det er viktige at er rene.

Tenk gjennom bruken

– Et produkt som skyllemiddel er kjemikalier vi absolutt ikke trenger og som belaster miljøet unødvendig. Man bør tenke gjennom hvorfor man bruker ting. Hva er det jeg ønsker å oppnå? Er det viktig, eller er det gammel vane?

– Vi bør minne oss selv på at mennesker har levd utmerket i tusener av år uten alle disse produktene.

– Det kan være greit å forholde seg til bruken av dem mer som aktive valg.

Planlegg klesvasken bedre

– Vi kan bli bedre til å fylle maskinen i stedet for å kjøre halvfulle vasker. Det er nok delvis på grunn av dårlig planlegging. Vi har for mye klær som er forskjellige, så de må vaskes hver for seg. Og delvis at vi bare gjør det, for det koster jo så lite. Det er smart å planlegge. Hvis du har ett hvitt frottéhåndkle, er det lurt å ha fem til, ikke alle i forskjellige farger, så man får fylt opp. For dette skal jo gjøres om og om og om igjen.

Jobb med flekken

– Flekkfjerning før vask kan være lurt. Flekkfjerning i stedet for vask kan også være veldig effektivt. Og ikke bare på flekker som er synlige. Sett at du har et lite barn som går i ullundertøy hele vinteren, og så blir det litt vått i buksa av og til når man har dårlig tid.

Da kan man spyle gjennom stoffet med vann fra springen, rett gjennom flekken, og så tørke uten å vaske hele plagget. Man kan gjerne bruke denne teknikken på deler av tekstiler, som foten av en strømpebukse, for å holde klesvasken nede. Det er lite omstendelig og går fort.

Begrens bruk av vaskemidler med kjemikalier på ­sprayflaske

– Det å finfordele kjemikalier i luften er ikke nødvendigvis et blinkskudd når det gjelder helse. Man kan gjøre det, men man behøver ikke å gjøre det mye og ofte. Det er litt som passiv røyking: Av og til kan gå greit, men man bør ikke oppsøke det.

Senk temperaturen

– Vi sammenlignet vask på 30 og 40 grader for noen år siden, og forskjellen på renhet var mindre enn forskjellen på vaskemiddel. Når vi vasket med et bedre vaskemiddel på 30 grader, ble det renere enn på 40 med et dårligere middel. Men i forhold til energiforbruk er det en forskjell. Jo mindre varme, jo mindre energi bruker vi.

– Hvis vi skal sterilisere, som vi må på sykehus, er uansett ingen av klesvaskene våre i private hjem varme nok. Du kan trygt gå ut fra at bakterier overlever både det ene og det andre, men du kan også trygt gå ut fra at vi har bakterier på oss, inni oss, overalt, så det går helt fint.

Bevisst klesbruk

– Kanskje det aller viktigste er hva vi faktisk kler på oss. Vi har et nytt stort problem, mikroplast, som bidrar til forurensning av havene. Og det må selvfølgelig gjøres noe med, men foreløpig har vi ikke noen annen løsning enn å la være å vaske syntetiske klær. Det største problemet er treningstøy. Det vaskes gjerne etter hver gangs bruk, og folk har ofte ikke et alternativ i skapet. Men hvis du kan erstatte det syntetiske med noe annet, er det det beste.

Bruk mer ull

– Ull er et veldig godt alternativ fordi man sjelden behøver å vaske det. Det lukter ikke, så det holder å lufte plaggene godt. Ved økt bruk av ull til for eksempel trening, blir det i tillegg mindre arbeid. Det blir mindre klesvask, mindre miljøbelastning og du sparer tid. Det er vinn-vinn.

Bygg på vaner

– Mange opplever at når de går i fjellet eller er på hytta, går det helt fint å bruke ullundertøy om igjen. Og vi har mange andre ullklær vi er vant til å vaske enda sjeldnere, som dresser og bunader, det samme med syntetiske materialer som skallbekledning og Gore-Tex. Her har vi allerede erfaringer og vaner å bygge videre på – vi tar det bare ikke med oss til andre ting. Da høres det ille ut at vi skal ta på oss de «skitne» klærne igjen, men det er altså noe vi ofte gjør på veldig mange områder.

Bruk mindre såpe

– Det blir ikke nødvendigvis renere av å bruke mer.

Ha mindre ting

– Klær og ting du har i hjemmet vil avgi litt av hvert, så det å ikke å ha for mange ting gjør at det blir renere. Særlig tekstiler blir det mye støv og lo av.

Ingun Grimstad Klepp (55)

Forsker ved Forbruks­forskningsinstituttet SIFO

Står bak en rekke artikler og forskningsrapporter.

Har blant annet skrevet bøkene Skittentøyets historie – hvorfor kvinner vasker klær og Ren ull.

Fra Fretexmagasinet 2017

Tilbake