vintage / DIY / streetfashion / redesign

Veien til en mer miljøvennlig garderobe

5. mai 2017
Det starter med en liten ting. En t-skjorte av økologisk bomull etterfulgt av en jakke kjøpt på bruktbutikk. Sakte, men sikkert blir garderoben mer miljøvennlig. Det er en prosess som tar sin tid, men med de rette valgene er veien til en grønnere garderobe innenfor rekkevidde, forteller Marie Linde Mayer.

Jeg har også begynt å behandle klærne mine annerledes. Jeg reparerer, syr og fikser.

Det viktigste er kanskje at jeg vasker på en ny måte. Jeg vurderer klærne mine før de ryker i skittentøyskurven. Er det ikke flekker eller lukt? Kanskje trenger genseren bare å bli luftet. Jeansen legger jeg i en pose og inn i fryseren. Der får den lov til å ligge i et døgn eller to for å bli kvitt lukt. Før slang jeg alle klær til vask etter å ha brukt de én gang. Jeg hadde ikke system på hva som skulle vaskes og hva som kunne brukes igjen. Jeg har løst dette problemet med en knagg på veggen. Klær som kan brukes igjen blir hengt opp på knaggen i stedet for på gulvet eller stolen. Nå vasker jeg faktisk bare klær som trenger det. Vasken blir også gjort på lavere temperatur, for det meste på 30 grader. Klærne blir like rene og det er i tillegg billigere for meg. For å unngå lukt fra vaskemaskinen sørger jeg for at luken får stå åpen etter bruk. Om det likevel setter seg lukt tar jeg en enkel vask på 60 grader og da er problemet løst.

Samvittigheten min har fått det mye bedre.

Garderoben min er blitt mer miljøvennlig og klærne mine holder seg bedre. Jeg kaster aldri klær, men sørger for å levere brukt tekstil til gjenvinning. Det er enkelt å finne Fretexbokser rundt omkring i landet. Det finnes i tillegg også mange andre ting man kan gjøre for en mer miljøvennlig garderobe. Jeg har tatt et valg om å passe bedre på klærne mine og minske mitt miljøavtrykk. Et valg som jeg er veldig fornøyd med å ha tatt. Både for miljøet, samvittigheten og økonomien sin skyld.

Ta vare på klærne

Marie Linde Mayer

Tilbake